21 Ekim 2016 Cuma

Mercimek Çorba-En Pratiğinden

Çok kararsız kaldım bunu yazıp yazmamak için..
Eğer 'pratik yoldan lezzetli bir mercimek çorbası yapmasını zaten biliyorum' diyorsan yazının geri kalanı senin için değil tatlım.
Sayfayı kapatabilirsin.
Doğru bildiğin yoldan yürü.
Seninle başka bir tarifte kaldığımız yerden devam ederiz.

Benim ilgi alanıma bir tas çorba için iki tencere bir süzgeç ve belki daha fazlasını kirletenler giriyor şuan.


İşin aslı bir gün gelecek de bloga mercimek çorbası tarifi yazacağım aklımın ucuna dahi gelmezdi.
Bu biraz şey gibi; yetişkin birine ayakkabı bağcığını bağlamasını öğretmeye çalışmak gibi bir şey benim için.
'Bunu da tarif edecek değiliz herkes biliyordur herhalde' diyorum.
Sonra yaz kızım diyorum senin hedefin mercimek çorbası tarifi vermek değil mutfakta nasıl daha pratik olunur onu izah etmek.

Zira mercimek çorbası için fazladan uğraşan birileri var aramızda.
Belli mi olur belki yemek yapmasını bilmeyen yeni gelinler de vardır hem.
Ya da üniversite okumak için şehir dışında olan yeni yeni yemek yapmayı öğrenen sudan çıkmış balık görünümlü öğrenci arkadaşlarımız vardır.
Ya da sevdiği kızı henüz bulamamış bekar hayatı yaşayıp kendini saçma şeyler yerken bulan koca koca adamlar vardır şuralarda bir yerlerde.
Ya da işte senelerdir fazladan kap kacak kirleterek boş yere kendine iş çıkaranlar kadınlarımız,kızlarımız...


Mutfakta olmayı çok seven biri olarak, tam tersi o mahalde lüzumsuz vakit kaybetmeye de bir o kadar karşıyım bunu çok kez yazdım.

Bu çorba için ayrı yerde mercimeği haşlayıp,
ayrı yerde soğanlı patatesli havuçlu suyunu yapan,
Onları tek tencerede tekrar birleştirip
ardından süzen kişiler gördü bu gözler.
Ooooo shit
O nedir öyle?

Blender'ın varsa tamamdır.
Tek tencerede yap gitsin.
Niye uğraşıyorsun?
Hayat kısa bir kere..

Bu arada eve hala zerdeçal almadıysan ilk çıktığında alıyorsun lütfen.
Bu çorbaya lazım.
Zerdeçal çok güçlü bir antioksidan biliyor musun?
Hani mevsim itibari ile sabahları ve akşamları resmen donduğumuz öğlenleri ise nerden aldım bu montu yanıma dediğimiz geçiş mevsimindeyiz ya.
Hani tam hastalık havası ya.
İşte bak şu zerdeçaldan bir çay kaşığı at çorbaya.
Bağışıklık sistemin çökmesin.
Yatak döşek olma sonra.

Hadi sağlıklı kal!

Mercimek Çorbası
       (6-7 kişilik)

Malzemeler :


2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 adet patates
1 adet havuç
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağ ya da sıvıyağ
2 litre su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı kimyon

Yapılışı :

 1.Kırmızı mercimeği yıkayın süzülmeye bırakın.
Patates ve havucu soyup irice doğrayın.
Kuru soğanı yemeklik doğrayın.

2.Tereyağını çorbayı yapacağınız tencerede eritin.
Soğanları atıp beş dakika kadar orta ateşte kavurun.
Kavrulan soğanların üzerine unu ilave edip kısaca kavurduktan sonra suyunu dökün.
Patates ve havucu da ilave ederek kaynamaya bırakın. 

3.Kaynadıktan sonra yıkadığınız mercimeği ve baharatları ilave edin.
Mercimekler iyice parçalanıncaya kadar pişirin ara sıra karıştırarak pişirin.
Altını kapatın ve blender ile çekin.
Servise hazır.

Dilerseniz üzerine kruton ekmek ve kırmızı biberli yağ yapabilirsiniz.



Notum da var:
Şu çorbayı 5 kere yapıyorsam 3'ünde havuç ve patates koymuyorum desem yalan olmaz.
Evde varsa koy yoksa boşver.
Onlarsız da olur.
Kruton ve tereyağ desen senede bir kere belki...
Böyle daha dürüst oldu.
Artık ayrılabilirim.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder