9 Ekim 2016 Pazar

Eksili Köfte Çorbası


Kaç zamandır televizyon yüzü görmüyorum.
Çıktı mı yine ana haber bültenlerinde 
''Dikkat!  Uzmanlar uyarıyor.
Son yüzyılın en soğuk kışı geliyor'' diye her sene tekrarlanan şu meşhur efsane?
Sanırsın bütün şehir buz tutacak hepimiz donarak öleceğiz.

Bu sene tutarsa şu kim olduğu belirsiz uzmanların soğuk hakkındaki sözleri bol bol çorba içer hayatta kalmaya çalışırız artık hanelerimizin içinde. :)

Size bir tarif vereyim de belli mi olur belki dünyayı kurtarırım bu yolla  :)
Benim misyonum budur belki hayatta.
Şaka bir yana 
Çoluk çocuk herkes için tavsiye ederim.

İçerisinde hem et hem sebze olduğu için protein ve vitamin olayını bir kere de çözebilen oldukça iyi bir alternatif.
Besleyici,doyurucu,sağlıklı ve lezzetli.


Tek zahmeti şu minicik köfteleri elde yuvarlaması.
İşin o kısmı hallolduktan sonra gerisi kolay.

Bir de bana göre bu çorbanın olmazsa olmazı kereviz aroması.
Benim evde bütün sene boyunca olabiliyor bu aroma.
Şöyle ki kereviz aldığımda saplarını kestirmiyorum pazarcıya.
Eve gelince yaprakları güzelce yıkayıp kurumaya bırakıyorum.
Kuruduktan sonra da rondo ile çekip toz haline getiriyorum.
Bütün yıl yemeklerime lezzet vermek üzere saklayabiliyorum kilerimde.
Bu tavsiyemi de aklınızın bir köşesine ürün yerleştirme misali yerleştirdiysek tarife geçelim ufaktan.


Ekşili Köfte Çorbası


Malzemeler :

Köfte Harcı İçin:
250 gr. köftelik kıyma
1/2 çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1/4 demet dereotu
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1-2 yemek kaşığı un(köfteleri bulamak için)

Terbiye İçin:
1 adet limonun suyu
1 adet yumurtanın sarısı

Çorba İçin:
1 adet küçük boy patates
1 adet küçük boy havuç
6 su bardağı su
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kurutulmuş kereviz yaprağı

Hazırlanışı:


  • Köftenin hazırlanması için kıymayı derin bir kaba alın.Üzerine soğanı soyup rendeleyin.Pirinçleri yıkayıp ilave edin.Baharatlarını ve ince kıyılmış dereotunu da koyarak yoğurun.Elde ettiğiniz köfte hamurundan eşit büyüklükte parçalar koparıp elinizle top şeklinde minik köfteler hazırlayın.Köfteleri un serpilmiş tepside biriktirin.(Ara sıra tepsiyi sallayarak köfteleri una bulayın)
  • Çorba için patates ve havucu soyarak minik küpler şeklinde doğrayın. Çorba tenceresinde tereyağı eritin. Unu hafif pembeleşene kadar kavurun ve üzerine 6 bardak suyu ekleyin.Tuzu ve karabiberi ve kereviz yapraklarını ilave edin.Çorba kaynamaya başladıktan sonra havuçları ilave edip 15 dk kadar kaynatın.Beşer dakika ara ile önce patatesleri sonra köfteleri atıp 15-20 dakika daha orta ateşte kaynatın.
  • Terbiyesi için,yumurta sarısını ve limon suyunu bir kapta çırpın. Çorbadan bir kepçe kadar alarak yumurtalı karışıma çırparak ilave edin.  Kaynamakta olan çorbaya terbiyeyi döküp hızlı hızlı karıştırın. 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Servise hazır.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder