23 Eylül 2016 Cuma

Taneli Yeşil Mercimek Çorbası





Yemek fotoğrafları çekmek mi zor 
tarifini vermek mi dersen başlangıç yazısını yazmak derim.

Bazen kendimi çatır çatır bir başlangıç yazısı yazarken buluyorum.
Bazen de bilgisayarın önünde boş boş otururken...

Düşünsene. 
Bir mercimek çorbasına nasıl bir başlangıç yazısı yazılabilir ki?
Her yemekle,sebze meyve ile, ya da  bakliyatlar ile ilgili bir anım yok neticede.
Ahh evreka geldi geldi.

İlk okulda ama gerçekten ilk okul 1.ci ya da 2.ci sınıf falan olabilir.
Yemekhane de sık sık kuskus çıktığını fark etmiş ve bunalmış olmalıyım ki
plastik kaşığıma kuskus doldurup onu masanın karşısındaki arkadaşlarıma mancınık etkisiyle fırlatmaya bayılıyordum.
Omuz hizasına doğru kaşığı al sol elinle sapını tutarken sağ elinin işaret parmağı ile kaşığın ucundan bastır,hedef al ve atış.
Böyle böyle çok görevler tamamladım da...
Okuldan atılmam uzun sürmedi tabi.
Kafam bunlara çalışacağına derslere çalışsa daha iyi olurmuş.
Aradan geçen onca seneye rağmen hala kuskus ile yakınlaşabilmiş değiliz. 

Neyse zaten konumuz kuskus da değil mercimek.
Havalar iyiden iyiye soğumaya başlamışken bloga biraz içimizi ısıtacak tarifler yazayım diye düşündüm.
Bazen benim bildiğimi herkes biliyordur ne gerek var böyle basit bir tarif vermeye desem de Google a 'yeşil mercimek çorbası' yazıp zibilyon tane tarif ile karşılaşınca demek ki lazımmış diyip yazıyorum.
Bu çorba candır.
Yöreseldir ve bittabi çok faydalıdır.

(Öyle böyle başlangıç yazısı da çıktı aradan ya)



Taneli Yeşil Mercimek Çorbası

Malzemeler:
   4 kişilik


1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
1/2 su bardağı erişte
1/2 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı un
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/3 çay kaşığı kimyon

Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı:


  • Yarım saat kadar ılık suda beklettiğiniz mercimekleri yıkadıktan sonra üzeri geçecek kadar su ile haşlayın.
  • Kaynamaya başladıktan yaklaşık 10 dakika kadar sonra ocaktan alıp süzün.(Biraz diri kalabilirler)


  • Çorbayı yapacağınız tencerede tereyağı ile yemeklik doğradığınız soğanı kavurun.
  • Soğanlar biraz öldükten sonra 3 yemek kaşığı unu ve yarım yemek kaşığı salçayı ilave ederek 1-2 dakika kavurun.


  • Üzerine isterseniz et suyu olmak üzere 5-6 çorba kasesi kadar su ilave edin.Sarımsakları halka halka keserek ilave edin.
  • Baharatlarını koyun.


  • Kaynamaya başladıktan sonra yarı haşlanmış mercimekleri ilave edin.
  • Birlikte kaynamaya bırakın.


  • 10-15 dakika kadar sonra mercimekler iyice yumuşayınca erişteleri ilave edin.
  • Onlar da 8-10 dakika piştikten sonra çorbanız hazır.
  • Üzerine yakmak için tereyağı küçük bir tavada kızdırın.
  • Zeytinyağı ve naneyi de ilave ederek hazır edin.
  • Çorbanın üzerine döküp karıştırın.


Afiyet olsun.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder