15 Eylül 2016 Perşembe

Maş Piyazı




Hani ben biraz değişik şeyler bulup yapmayı seviyorum ya..
'Amannnn eskiden bunlar mı vardı?' diyenler oluyor.
Evet farkındayım bizim çocukluğumuzda yoktu böyle maşlar,kinoalar, avakadolar,goji berryler falan.
Fasulye deyince aklımıza kuru fasulyeden ötesi gelmezdi.
Ama her şey değişmiyor mu?

Aslında bir yerlerde hep var olan ama bizim bilmediğimiz yeni yeni şeyler giriyor hayatımıza.
Maş fasulyesi de onlardan biri.
Güneydoğu Anadolu'da maş fasulyesi kendi familyasında en yüksek besin değerine sahip olanıymış.
Yani kendi küçük etkisi büyük.

Maş fasulyesini normal fasulyeyi kullandığın her yere de kullanabilirsin.
Çorba da yapabilirsin.
Haşlayıp pilava da katabilirsin.
Zeytinyağlısını da yapabilirsin.

İyi haber;
Artık aktarlar dışında süper marketlerde de bulunuyor.

Bir iyi haber daha; 
Faydaları saymakla bitmiyor tabi ki..
Haydi hayatına biraz renk kat.


Maş Piyazı


Malzemeler:
  (6 kişilik)
1,5 su bardağı maş fasulyesi (1 gece önceden ıslatılmış)
1 su konserve bardağı mısır
1 su bardağı bezelye
2 orta boy havuç
2 adet kırmızı yağ biberi
1 adet orta boy kırmızı soğan
1 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1/3 demet taze nane

Sosu İçin:
1 adet limon suyu
3 yemek kaşığı soya sosu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/3 çay bardağı nar sirkesi
Tuz

Hazırlanışı:

  • 1 gece önceden ıslattığınız maş fasulyelerinizi üzerini geçecek şekilde su ile doldurup haşlayın.(10 dakikadan sonra aralıklarla birer fasulye tanesi alarak kontrol edin.)
  • Ayrı bir tencerede zar şeklinde doğradığınız havuçları buna ek olarak bezelyeleri haşlayın.
  • Maydanoz,dereotu,taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın.
  • Kırmızı soğan ve kırmızı yağ biberini zar şeklinde doğrayın.
  • Limonu sıkarak sosu hazırlayın.
  • Maş fasulyeleri haşlanınca (ne diri kalmalı ne dağılmalı) suyunu süzüp henüz sıcakken sosunu dökün ve karıştırın.
  • Biraz soğuduktan sonra diğer garnitürleri de ilave ederek fasulyelerinizi ezmeden dikkatlice karıştırıp servise hazır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder