30 Ağustos 2016 Salı

Orijinal Fransız Sable Bisküvi




Bu sable bisküvi ahhh Tanrım nasıl anlatsam ki?
Biz ailecek hatta sülalecek çaycıyızdır..
Çay sevdiğimiz kahve sevmediğimiz anlamına gelmez tabi ki. O ayrı konu.
Her şeyin gün içerisinde belirli saatleri, kendi spesifik ritüelleri muhakkak vardır bizde.
Şöyle ki sabah kalktığımızda aklımızdaki ilk şey kettleın düğmesine basmaktır..
Çünkü kahvaltıyla değil aç karına içeriz çayı biz..
Neden?
Neden olsun?
Çay başlı başına bir öğündür bizler için.
Onun tadına aç karnına varılır.
Yanına muhakkak tatlı bir şey bulundurur,onu kemiririz usul usul..
Hele bir de havamızdaysak ve böyle güzel bir şey yapmışsak resmen 'çay sarhoşluğu' yaşarız.

İşte bu sable bisküvi de favorilerimiz arasındadır çaya eşlik edenlerde

Çocukluğumdan bu yana bırakın fırına girip evi buram buram kokutmasını daha fırına girmeden bile uykumdan uyandırırdı beni.
Limonun,mandalinanın kabuğu rendenin ince tarafından geçtiği an 'tatatammm..' gözlerim açılır. 
Zınk diye kalkar çıkarım yataktan.
Koşarak çay içmeye...

Sende evdekileri bir sabah şaşırtmak istersen tarifi veriyorum.

Annem nereden bulmuş bilmiyorum bu reçeteyi ama birde bir tutan ve orijinal bir sable bisküvi tarifi olduğuna inanıyorum.
Çünkü internetten en az 5-6 çeşit denedim ve hiç biri güzel olmadı.
Yani başka yere hiç bakma bu iyiliğimi de unutma 

İşte ağızda dağılan nam-ı değer Fransız Bisküvisi

(Bu arada ben öyle dedim diye sadece sabah yapılacak hali yok biliyorsunuz değil mi? 
5 çayına olur,çantaya at git nerede ne zaman lazım olacağı belli olmaz olur.
Kahvenin yanına olur,misafire olur,çocuğun eline olur.
Olur da olur yani...)



Sable Bisküvi 

Yaklaşık 35 tane

Malzemeler:


175 gr. oda sıcaklığında tereyağı
300 gr. un
75 gr. pudra şekeri
1/2 paket kabartma tozu
Bir çay kaşığı Vanilya özütü (yoksa 1/2 paket şekerli vanilin)
1 yumurta akı
Limon,mandalina ya da portakal kabuğu
Üzerini kaplamak için 200 gr. toz şeker


Hazırlanışı:


  • Limon,mandalina ya da portakalınızın kabuğunu beyaz kısımlarını kaldırmadan rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
  • Oda ısısında bekletmiş olduğunuz tereyağını derin bir karıştırma kabına alın.
  • Pudra şekerini,unu, kabartma tozunu ,vanilyayı,yumurta akını ve meyve kabuklarınızı ekleyin.
  • Bir çimdik tuz adettendir
  • Hepsini birlikte karıştırın.
  • Hamurunuz toparlanınca 5 eşit parçaya bölün.                                            
  • Her bir parçayı geniş bir kaba aldığınız toz şekerine üzerinde yuvarlamak suretiyle bulayın.
  • Dolapta en az yarım saat beklettikten sonra  dilediğiniz kadarını 1-1.5 cm kalınlığında halkalar keserek pişirme kağıdına serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
  • 180 derece fırında 15-20 dk pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Afiyet olsun



Not: Hepsini bir kere de yapmayıp buzlukta 1-2 ay kadar bekletebilirsiniz.
Acil misafir gelince hafif çözüldükten sonra pişirebilirsiniz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder